Skip to content

Alytiškio šviesuolio K. Žievio atminimas įamžintas knygoje

Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje įvyko renginys, skirtas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Jo metu buvo pristatyta knyga apie alytiškį mokytoją „Lietuviškas žodi, gyvuok. Kajetono Žievio gyvenimas ir darbai“. Knygos autorė Jūratė Žievytė-Fedaravičienė renginio dalyviams papasakojo apie savo tėvo asmenybę ir pedagogo pašaukimą. Alytaus kolegijos lektorė Aida Kliukinskienė skaitė pranešimą, skirtą lietuvių kalbai ir knygai. Savo įžvalgomis pasidalijo VytuolisValūnas – Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas.
Biografinėje knygoje „Lietuviškas žodi, gyvuok. Kajetono Žievio gyvenimas ir darbai“ pateikiama išsami, gausiai fotografijomis iliustruota įžymaus pedagogo, kalbininko, mokslininko, nuostabaus žmogaus Kajetono Žievio biografija, nuveikti darbai, jo dukterų, draugų, giminaičių, mokinių, auklėtinių, kaimynų prisiminimai. Skaitytojas čia ras plačiau aprašytą zanavykų kraštą, kuriame K. Žievys gimė, užaugo ir susiformavo kaip lietuvių kalbos, savo krašto mylėtojas, visą gyvenimą paaukojęs lietuvių kalbos mokymui ir puoselėjimui. „Tėtė labai mylėjo savo kraštą – Zanavykiją. Jį vis prisimindavo, mums su sese Danute pasakodavo.“ – teigia knygos autorė.
„Apie savo tėtę, Kajetoną Žievį, norėjau labai išsamiai ir daug parašyti, deja, per pokario laikotarpį nedaug informacijos išliko, nuėjo užmarštin. Buvo metas, kai apie tėtės ir mamos giminaičius nieko vaikams nepasakojo: taip buvo saugiau, o šiandien jau nėra ko paklausti. Todėl knyga nepretenduoja į labai išsamų pasakojimą. Joje atspindėti pagrindiniai Kajetono Žievio gyvenimo momentai bei pedagoginis darbas.“ – knygos pratarmėje rašo Jūratė Žievytė-Fedaravičienė.
Nors Kajetonas Žievys gimė ir augo didelėje šeimoje, vienintelis baigė aukštuosius mokslus. Baigęs Kauno Vytauto Didžiojo universitetą ir įgijęs lietuvių kalbos mokytojo specialybę, visą savo gyvenimą paskyrė lietuvių kalbos mokymui ir puoselėjimui. Gerai mokėdamas lotynų, vokiečių, prancūzų, rusų kalbas, ypač daug dėmesio skyrė gimtajai kalbai, nemažai prisidėjo prie Didžiojo Lietuvių kalbos žodyno išleidimo. K. Žievys buvo vienas iš senosios kartos iškilių inteligentų – jis buvo mokinių ir mokytojų Mokytojas.
Parengė Jūratė Čėsnaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *