Skip to content

Pirmojo lietuvio Europos dziudo čempiono atminimui – Europos komandų turnyras Dzūkijos sostinėje

Vos nurimus olimpiados aistroms  sportiškiausiu Lietuvos miestu vadinamame Alytuje organizuojamas renginys, sukviesiantis visų Baltijos ir kitų Europos šalių kovotojus.  Paskutinį vasaros penktadienį dziudo sportininkai Dzūkijos sportininkai dėl Europos dziudo komandų taurės varžysis turnyre, skirtame pirmam lietuviui Europos dziudo čempionui Aldui Baranauskui atminti.

Į Europos čempionatą 1992-aisiais išvykęs savarankiškai, vien trispalve nešinas alytiškis, tuomet sudomino Jeruzalėje (Izraelis) susirinkusius priešininkus. Dėl skurdžios finansinės situacijos ir Lietuvos valstybės atkūrimo pradžioje buvusių sudėtingų diplomatinių santykių, prieš tai praleidęs pasaulio jaunimo čempionatą Buenos Airėse (Argentina), U-21 pirmenybėse Izraelyje Aldas tapo vieninteliu senojo žemyno kovotoju, kurio nelydėjo niekas – nei kiti rinktinės nariai, nei gydytojas ar treneris.

Europos dziudo komandų turnyro Alytuje 2015 m. čempionė - Austrija

Foto -Zenonas Šilinskas

A. Baranausko, tų metų Austrijos dziudo komandų lygoje laimėjusio visas kovas, nepavyko sustabdyti ir Jeruzalėje, ten jis įveikė visus priešininkus (finale – būsimąjį pasaulio čempionatų medalininką Ghislain Lemaire iš Prancūzijos), laimėjo aukso medalį ir taip įsiamžino Lietuvos bei Europos sporto istorijoje.

Pagerbti Aldo atminimo į Alytų atvyks Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius ir kitos sporto asmenybės iš mūsų šalies bei užsienio. Svečių sąraše – ir pirmasis nepriklausomos Lietuvos dziudo olimpietis Marius Paškevičius.

Pas tą patį trenerį Zenių Vencevičių, kaip ir A. Baranauskas, profesionalioms kovoms subrendęs Marius kartą laimėjo pasaulio ir dusyk Europos čempionatų bronzą, o Sidnėjuje (Australija) vykusiose olimpinėse žaidynėse pasiekė aštuntfinalį.

Rugpjūčio 26-ąją Alytaus arenoje ant tatamių kils šiemetis Europos jaunių dziudo taurės turnyrų prizininkas, Z. Vencevičiaus auklėtinis Rokas Nenartavičius ir Lietuvos rinktinė, taip pat Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Estijos, Slovėnijos, Ukrainos ir kitų šalių dziudo komandos. Jos rungsis ne vien dėl garbės.

Šiemet jau trečiąjį kartą organizuojamas Europos dziudo komandų turnyras Dzūkijos sostinėje – vienas iš nedaugelio Lietuvoje ir Europos šalyse, kur netaikomas dalyvio mokestis, visos komandos išlaikomos pilnai ir kaunasi ne tik dėl taurių, medalių ar kitų prizų, tačiau ir dėl piniginio fondo.

Aldo Baranausko, 2013 metais mirusio po širdies operacijos, atminimo Europos dziudo komandų turnyrą rengia čempiono brolio Naurio Baranausko vadovaujamas „Aldo dziudo fondas“, remiantis ir jaunuosius, ir profesionalius sportininkus.

Praėjusiais metais fondas surengė nemokamą seminarą su pirmųjų olimpinių žaidynių Tokijuje (Japonija), kur 1964-aisiais debiutavo dziudo sporto šaka, prizininku, dukart Europos čempionu Aron Bogoliubov. Jis apmokė ir sertifikatus išdavė daugiau trims dešimtims dziudo trenerių iš Lietuvos ir kitų šalių.

Prie Alytuje rengiamo Europos dziudo komandų turnyro, per keletą metų tapusio vienu stipriausių ir profesionaliausių Baltijos šalyse, rėmėjų būrio šiemet prisijungė kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) prie Lietuvos Respublikos vyriausybės.

Europos komandų turnyrą šiemet vainikuos finalai su dziudo šou ir nemokamu legendinės grupės „Rondo“ koncertu arenoje bei Europos dziudo draugystės renginys ir lazerių reginys šalia Alytaus įsikūrusiame „Dzūkų dvare“. Finalus iš Alytaus arenos rugpjūčio 26 d., penktadienį, nuo 18 val. tiesiogiai transliuos „Delfi TV“.

AldoDziudo'16

 

BNS/Nauris Baranauskas, III Europos dziudo komandų turnyras. Paskutinį 2016-ųjų vasaros penktadienį į Alytaus areną kviečia turnyro rengėjas „Aldo dziudo fondas“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *