Skip to content

Alytaus rajono viešojoje bibliotekoje prasidėjo Šiaurės šalių bibliotekų savaitė

Lapkričio 14-20 d. prasidėjo 20-toji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, nors Lietuvoje ji švenčiama 19-tą kartą. Tradiciškai ji pradedama garsiniais skaitymais, kasmet suburiančiais daugiau kaip 150 tūkstančių žmonių. Šiemet garsinius skaitymus yra numatę rengti daugiau kaip 500 Lietuvos švietimo ir kultūros įstaigų, tarp kurių ir Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Kiekvienais metais organizatoriai parenka vieną ar kitą temą, vienijančią mūsų šiaurinius kaimynus. Šių metų pagrindinė tema – Ateitis Šiaurės šalyse. Ir nors ateitis – jaudinantis, galimybių kupinas metas, dažnas mūsų dėl jos nerimaujame ar net prisibijome. Būtent pokalbiu apie ateitį ir mūsų baimes renginį pradėjo rajono viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Dijana Eidukevičienė, prieš tai supažindinusi susirinkusius su Šiaurės šalių bibliotekų savaite bei jos idėja.

„Kai mus gaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir skaitome – nes tokia yra jau du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja“, – priminė renginio vedančioji.

Tad nenuostabu, jog ryte į bibliotekoje vykusius garsinius skaitymus sugužėjusį Dzūkijos pagrindinės mokyklos antrokų ir Sakalėlio pradinės mokyklos trečiaklasių būrelį pasitiko plevenanti žvakelių liepsna, akimirksniu sukūrusi jaukią, kamerinę atmosferą.

Bendromis pastangomis susipažinę su mūsų šiaurinėmis kaimynėmis, vaikai atidžiai išklausė garsiai skaitomą ištrauką iš norvegų rašytojo Stiano Hūlės (Stian Hole) apysakos „Garmano vasara“. Šiame kūrinyje autorius subtiliai atskleidžia šešiamečio berniuko baimes, prieš jam pradedant lankyti mokyklą. Tačiau pasikalbėjus su besisvečiuojančiomis trimis senomis tetulėmis, paaiškėja, jog ne vien tik būsimas pirmokas turi rūpesčių ir baimių dėl savo ateities.

Baigus skaityti, su vaikais pasikalbėjome apie kartais mus kamuojančias abejones ir baimes, tačiau netikėtai paaiškėjo, jog vaikai nieko nebijo. Na, nebent pelių, vorų ir varlių.

Dalykišką pokalbį nelauktai nutraukė pasirodžiusi triukšminga viešnia iš Šiaurės, vaikams gerai žinomas Astridos Lindgren literatūrinis personažas – nenuorama išdaigininkė Pepė Ilgakojinė (vyresn. bibliotekininkė Daiva Balionienė). Linksmai nusiteikusi Pepė pasidžiaugė, kad pradinukai mėgsta skaityti ne tik jos gimtosios Švedijos, bet ir kitų Šiaurės šalių autorių vaikiškas knygeles ir nieko nelaukusi visus pakvietė dalyvauti viktorinoje, kurioje netrūko pačių įvairiausių klausimų.

Didelei Pepės nuostabai vaikai it riešutus lengvai gliaudė vieną klausimą po kito, tad jai nebeliko nieko kito, kaip visus gudručius apdovanoti spalvingais knygų skirtukais ir skaniais saldumynais. Susipažinę su bibliotekos darbuotojų parengta knygų paroda „Šiaurės šalių rašytojai vaikams“, vaikai išskubėjo atgal į mokyklą, tvirtai pažadėję sugrįžti, nelaukiant sekančių metų, kuomet bibliotekoje vėl suplevenusi žvakių liepsna visus pakvies  išklausyti naujų šiaurietiškų istorijų…

Arnoldas Šatrauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *