Skip to content

Grikių šventė Alytuje – paskaitos, skanėstai ir koncertai

Šventė vyks rugsėjo 8 d. (penktadienį), pradžia 15 val. Vieta – Jaunimo parkas, šalia Voro skulptūros. Tradicinės veiklos salos:

Scenoje nuo 16 val. pasirodys dzūkų ansamblis ŠILAGĖLĖ, vėliau Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“, Varėnos rajono Matuizų folkloro kolektyvas VERBENA, o nuo 18:10 val. koncertą pradės neprilygstamos liaudies dainų atlikėjos Rasos Serros su Sauliumi Petreikiu, kurie atliks lietuvių liaudies dainas, nuspalvintas įvairiausių pasaulio šalių autentinių pučiamųjų garsais. Apie 19 val. savo pasirodymą pradės svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų – duetas SIM AND JAM.

Nepamiršti ir tie, kurie mėgsta sportuoti ar aktyviai leisti laisvalaikį. Tradiciškai vyks Grikiada. Šaškių mėgėjai galės pažaisti grikšaškes, kam patinka greitis, savo jėgas galės išbandyti grikvaržybėse, taiklumą demonstruoti bus galima mėtant baudgrikes.

Besidomintys sveikata ir sveiku gyvenimo būdu turės galimybę dalyvauti net 5 paskaitose:

Aktyvų teorinį-praktinį užsiėmimą GRIKIS PRIE GRIKIO SVEIKATOS LABUI ves Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė. Praktinę paskaitą PAŽINKIME DZŪKIJOS VAISTAŽOLES. GRIKIŲ NAUDA ŽMOGUI skaitys vaistininkas-žolininkas, Žolinčių akademijos viceprezidentas Marius Lasinskas. Arūnas Jonuškis, klubo „Kelias į save“ vadovas, ves paskaitą SU DŽOK TERAPIJA, GYDYMAS SĖKLOMIS IR GRIKIAIS. Su Jaunimo parko istorija ir skulptūromis jus supažindins muziejininkas Giedrius Bernatavičius. Po pasivaikščiojimo parke Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė ves pastaitą-diskusiją MAŽAS GRŪDELIS – DIDELĖ NAUDA.

Praėjusiais metais Grikių šventės metu Meniniame kalnelyje Vitolda Stragienė lino raižinio spaudiniu margino atvirukus, Gintarė Markevičienė padėjo improvizuoti su grikiu, mažieji kūrė lėles Grikinukes. Šiemet veiklos tos pačios, tik Meninis kalnelis virs Meniniu miškeliu.

Bus galimybė įsigyti grikių produktų:

  • Ustukių malūnas (trapučiai, miltai, makaronai)

  • Grikucio sodyba (babka)

  • Norų ūkis atsiveš grikių medaus

  • Totorinių grikių arbatos

  • Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“ gamins kokteilius

  • Blynai

  • Košė

Svečiai iš JAV

Duetas iš Los Andželo SIM&JAM nuo 2016 m. lapkričio 3 d. yra pradėję pasaulinį turą The Anywhere Everyday Tour (Bet kur kasdien turas) – tai reiškia, kad jie jau daugiau nei devynis mėnesius keliauja po pasaulį ir kasdien groja. Jie jau grojo televizijos laidose, mokyklose, įvairiuose festivaliuose, netgi gamyklose, po žvaigždėmis, vandenyne, vietos netikėtos ir įvairios. Per pirmuosius 6 mėn. jie jau koncertavo Jungtinėse Amerikos valstijose, Švedijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Jungtinėje karalystėje, Olandijoje, Islandijoje. (Apšildė tokius atlikėjus: LP, Bear‘s Den, Jack Johnson, Picture This ir The Mulligan Brothers. Koncertavo Sandanso kino festivalyje ir The South by Southwest konferencijoje.

Kokią muziką jie atlieka? Jie atlieka Amerikanos stiliaus muziką. Kas yra Amerikana? Amerikanos muzikos asociacija šį stilių apibūdina kaip šiuolaikinę muziką, į kurią įtraukiami įvairios Amerikoje gimusios muzikos stilių elementai, šioje muzikoje galima išgirsti kantri, roots rock, liaudies, bluegrass, R&B ir bliuzo elementus. Labai dažnai muzikantai groja akustiškai, gyvai, tačiau nevengia ir elektroninio skambėjimo.

2015 m. SIM&JAM išleido savo muzikinį albumą (EP) „This Is What’s Left“, kurį įrašė Danijoje. Šis albumas buvo grojamas Spotify platformoje „The pulse of Americana“ grojaraštyje ir šiuose kanaluose: BBC, KCRW, KCSN, WXPN ir KGSR. Šį rudenį duetas išleis naujų dainų kolekciją „Anywhere Part One“, kurią įrašė per pirmąjį šio turo pusmetį iš įvairiausių pasaulio vietų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *