Skip to content

„…teesie teateinie teatras!”. Alytaus miesto teatras

28 – asis Alytaus miesto teatro sezonas, su nauju epigrafu „…teesie teateinie teatras!“, atneša naujas istorijas. Keturios premjeros, teatrų komedijų festivalis COM•MEDIA, teatrinė naktis jaunam COM•MOON•A, gastrolės į JAV ir Didžiąją Britaniją bei Lietuvoje, klubo „Žalia“ susitikimai, teatrinės edukacijos.

 

Miesto širdyje  – autorinis komedijų festivalio ženklas

 

Pradėti naują sezoną Alytaus miesto teatro trupė pakvietė miesto širdyje, Rotušės aikštėje. Teatrinės akcijos metu centrinė miesto aikštė tapo labirintu, čia stovėjo telefono būdelės, iš kurių galėjai paskambinti… į teatrą. Daugiausia nuostabos kėlė skulptoriaus Audriaus Janušonio skulptūra, vaizduojanti apverstą medį.

„Teatras, žinoma, rezonuoja, atspindi realijas. Tačiau jis turi ir savo požiūrį. Teatras yra tarsi veidrodis, o veidrodyje matome ir apverstus objektus. Tai nėra realybė, tai yra meninis požiūris“, – kalba Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė, paklausta apie naują menišką simbolį .

 

Nauja sezono pradžia – du  spektakliai

 

Teatrinis sezonas priklauso ir nuo to, kokiame laikmetyje mes gyvename.  Alytaus miesto teatre sezoną pradeda du atidarymo spektakliai.

Penktadienį, lapkričio 20 dieną, 18 valandą Alytaus miesto teatras pavirs akvariumu. Teatro meno vadovo Arvydo Lebeliūno režisuotas spektaklis “Sudie, pone Lorencai” pasakos istoriją, apie namus,  kuriuose niekada nieko ypatingo nenutikdavo, tačiau viskas pasikeitė pasirodžius keistam nepažįstamajam ponui Lorencui. Narpliojamas ne meilės trikampis, o visas matematinis meilės  uždavinys. Tai dar naujas spektaklis Alytaus miesto teatro repertuare. Žiūrovai turi puikią progą tėvo vaidmenyje pamatyti žinomą teatro, kino ir televizijos aktorių Ramūną Šimukauską.

 

Šeštadienį, lapkričio 21 dieną, 18 valandą sezono atidarymo premjera “(Ne)Vaikų žaidimai”: #motina sprendžia kryžiažodžius #tėvas beria keiksmažodžius # virtualūs žmogeliukai žaidžia karą #šunys loja ant savo šeimininkų #šeimininkai dresuoja savo vaikus #pastarieji bendrauja tik su savo bendraamžiais ir bando žaisti visai nevaikiškus žaidimus.

Štai tokią šiuolaikinės šeimos karikatūrą spektaklyje kuria režisierius Albertas Vidžiūnas ir vienas skandalingiausių lietuvių rašytojų dramaturgas Herkus Kunčius. Spektaklis su N- 16 žyma skirtas ne tik jaunimui. Siužeto atvirumas  – tai galimybė suaugusiems pamatyti jaunų žmonių gyvenimo detales.

 

 

 

 

Naujas sezonas – penkios premjeros

 

Šis sezonas Alytaus miesto teatre žada net keturias premjeras su vyresnės ir jaunosios karto režisieriais.

 

„Šakninis alytiškis režisierius Gytis Padegimas sugrįžta į Alytų ir ketina jau spalio viduryje pristatyti spektaklį „Filadelfija, aš atvykstu!“. Tiesa, pirmieji jį pamatys Varėnos D. Tamulevičiūtės teatrų festivalio žiūrovai. Alytuje premjera numatyta lapkričio 3 dieną, tai bus vienas pirmųjų komedijų festivalio COM•MEDIA spektaklių“, – pasakoja teatro vadovė Inesa Pilvelytė.

 

Premjerą žada ir naujasis Alytaus miesto teatro meno vadovas Arvydas Lebeliūnas. „Pjesę užsakė Alytaus miesto teatras. Šiuo metu ją rašo dramaturgas Mindaugas Valiukas. Tai bus vienos šeimos saga – šimtmečio istorija. Istorija, kuri žmonėms primins,  kas mes esame viename ar kitame istoriniame tarpsnyje, kuo galėjome būti ir kuo tapome“ – kalba Arvydas Lebeliūnas. Spektaklis bus skirtas Lietuvos šimtmečiui paminėti.

 

 Jaunosios kartos atstovas Gildas Aleksa, praėjusiais metais laimėjęs komedijų festivalio geriausio režisieriaus vardą. Ankstyvą pavasarį žiūrovai pamatys spektaklį,  kuris nagrinės teatro ir miesto ryšį.  Režisierius sako, kad pagrindinis klausimas, kuris bus  keliamas spektaklyje „ar teatras pajėgus atspindėti miesto, kuriame jis yra, žmonių gyvenimus? Ar pajėgus, ar nori ir ar kelia sau tokį uždavinį? O gal kaip tik kelia estetinį ir kultūrinį miesto lygį atsietai nuo to, kas vyksta mieste?“. Kitokio teatro atstovas G. Aleksa teigia, kad atvažiuodamas kurti į miestą, kurio nepažįsta, sieks pažinti ir paieškoti estetinio teatrinio klausimo – kam teatras reikalingas?

 

Dvi premjeras žiūrovams ketina pristatyti režisierė ir aktorė Andra Kavaliauskaitė. Prieš Kalėdas žiūrovus pakvies „Mažasis princas“, sukurtas pagal Antuano de Sent Egziuperi pasaką. Daugiaplanis kūrinys, kuriame skirtingo amžiaus žiūrovas atranda skirtingus dalykus. Režisierė paklausta, kodėl pasirinko šį kūrinį sako turinti nemažą kūrinių bagažą, kuriuos norėtų perkelti į sceną. Tačiau, didžiajai jų daliai, dar neatėjo laikas.  „Turiu iki tų kūrinių užaugti, jog taptume lygiaverčiais partneriais. „Mažasis Princas“ – vienas iš jų. Laukiau jo beveik dešimtmetį. Kurdama D efektą (AMT spektaklis, rež. A. Kavaliauskaitė), susipažinau su viena iš savo aistrų – lėlėmis. Tuomet ir pajutau: laikas.  Atėjo laikas mums susitikti“, – pasakoja A. Kavaliauskaitė.

 

Pavasarį Andra Kavaliauskaitė ketina režisuoti socialinį triptiką, skirtą jaunam žiūrovui, kuris gyvenime susiduria su sudėtingomis realybės etalono problemomis. „Anoreksija, ankstyvas nėštumas,  emigravusių tėvų palikti ir „neišmylėti“ vaikai. Jų problemos aštrios. Norisi liestis prie jų “, – sako režisierė.

 

 

 

Lietuvai ir pasauliui reikia atrasti Alytaus teatrą

 

Pradėję naują sezoną Alytaus miesto teatro trupė jau kelia sparnus į gastroles. „Pernai norėjome atrasti Ameriką, o šiemet Amerika atrado mus“,- sako teatro direktorė I. Pilvelytė. Spalį JAV trupė aplankys pasaulio Lietuvių centrą, lituanistines mokyklas Čikagoje, Los Andžele. Rugsėjį laukia kelionė į Didžiąją Britaniją.

Rudenį itin daug gastrolių numatyta ir  įvairiuose Lietuvos miestuose.

 

Meno vadovas A. Lebeliūnas tvirtina, kad Lietuvai reikia atrasti Alytaus teatrą“.  Alytaus miesto teatras netradicinis, paremtas žmogiška istorija. Naujų aktorių, režisierių įsiliejimas naudingas Alytaus trupei, o žiūrovui suteikia naujų atradimų“.

 

Naujas sezono šūkis – „…teesie teateinie teatras!“

 

Naujo sezono šūkis skamba lyg malda. Ji kviečia jungtis ir brėžia Alytaus miesto teatro užmojus būti mylimu ir žinomu, ateiti į kiekvieno širdį.  Ypatingas žvilgsnis krypsta į jauną, besiformuojantį žmogų. Teatrinis repertuaras, pirmoji teatrinė naktis, interaktyvūs užsiėmimai, tikimasi, įtrauks ir  stipriau pasibels į jo širdį.

 

„Teesie teatras Alytuje ir už Alytaus. Teateinie žiūrovas į teatrą, o teatras į žiūrovo širdis“, – sako teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

 

Prisijunkite ir tapkime bendros istorijos dalimi!

 

Alytaus miesto teatro info.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *