Skip to content

Nuaidėjus aplodismentams išdalinti „Teatrakmeniai“

Tarptautinė teatro diena – tai tarsi atspirties taškas, nuo kurio kasmet iš naujo pradedami skaičiuoti teatro darbo metai. Šiemet laikantis gražios tradicijos ketvirtą kartą paskelbti „Teatrakmenių” laimėtojai.

Po premjerinio spektaklio „Karalystė” (rež. A Lebeliūnas), nuaidėjus aplodismentams spektaklio žiūrovai buvo pakviesti likti savo vietose ir tapti „Teatrakmenių” įteikimo ceremonijos liudininkais.

Šiemet, kaip ir kasmet, buvo įteikiami du apdovanojimai: vienas skiriamas Meno skyriaus darbuotojui už meninius kūrybinius pasiekimus, antrasis – kitiems teatro žmonėms, kurie dirba mažiau matomą darbą ir įneša itin svarų indėlį į teatro gyvenimą”, – sakė Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė. Kasmet apdovanojimus kuria vis kitas menininkas. Šiemet juos patikėta  sukurti jaunam skulptoriui Matui Janušoniui.

„Nerašyta tradicija, jog laimėtojams apdovanojimus įteikia praėjusių metų „Teatrakmenių” savininkai”, – pranešė aktorė Eglė Juškaitė, pernai pelniusi šį įvertinimą.

Taigi Alytaus miesto teatro direktoriaus pavaduotojas Tomas Kunčinas, paskelbdamas pirmąjį laimėtoją ir siekdamas išlaikyti sceninę įtampą, kalbėjo: „Šis žmogus nėra matomas, kol jis blogai nedirba arba nedaro labai didelių klaidų. Jei taip nutinka, visi tuoj sukrunta. Tas žmogus yra darbštus, atsakingas, atsidavęs teatrui ir dažnai penktadienio vakarą nešasi į namus krūvą papildomų darbų.” Kol salė bandė įspėti, kas tas žmogus, Tomas Kunčinas į sceną pakvietė Alytaus miesto teatro vyriausiąją buhalterę Dalę Levulienę.

„Esu sujaudinta ir nustebinta. Niekada nemaniau, kad mano gyvenimas taip glaudžiai bus susijęs su teatru”, – atsiimdama apdovanojimą kalbėjo D. Levulienė, teatre dirbanti jau penkerius metus.

Antrasis apdovanojimas už sukurtus įsimintinus vaidmenis spektakliuose „Pamatai iš Mindaugo pilies”, „Skrudžo gatvės angelai” (rež. A Lebeliūnas), „Laisvės arena” (rež. A. Vidžiūnas ir A. Jasenka) įteiktas aktoriui Vaidui Praspaliauskui. Jį įteikdama teatro direktorė Inesa Pilvelytė šmaikštavo – papasakojo netrumpą ryto pasisveikinimą su šių metų „Teatrakmenio” savininku.

Tuo tarpu humoro nestokojantis žemaitis, įsikūręs Dzūkijoje, Vaidas Praspaliauskas buvo lakoniškas: „Aš pratęs pats viską kontroliuot, aš suprantu, kaip nejaukiai jaučiasi žmonės, kurie kažką gauna, o žiauriai pavojinga tarp aktorių gaut premiją. Ačiū.” 

Be „Teatrakmenių”, kurie sušildyti metų geriausiųjų rankų ir širdies šiluma, papildys Alytaus miesto teatre įkurtą „Teatrakmenių” sieną, Dalei Levulienei ir Vaidui Praspaliauskui įteikti akvarelisto Benjamino Jenčiaus darbai bei paskirta darbo užmokesčio dydžio premija.

Kasmet „Teatrakmenių” savininkų būrys didėja:

2016 m.  skulptoriaus Manto Kazakevičiaus sukurti darbai buvo įteikti aktoriui, režisieriui Jonui Gaižauskui ir šviesų operatoriui Vytautui Skruibiui.

2017 m. skulptoriaus Audriaus Janušonio autoriniai kūriniai įteikti režisierei ir aktorių trupės vadovei Andrai Kavaliauskaitei bei tuometinei Alytaus teatro direktorės pavaduotojai Laurai Našlėnaitei.

2018 m. Mindaugo Jakučionio kurti apdovanojimai įteikti aktorei Eglei Juškaitei, direktoriaus pavaduotojui Tomui Kunčinui. Specialus apdovanojimas įteiktas Alytaus miesto teatro direktorei Inesai Pilvelytei už visą kartu su  teatru nueitą kelią.

Kūrybingi ir produktyvūs Alytaus miesto teatro metai

Praėję metai Alytaus teatrui buvo dosnūs kūryba –  sukurtos 6 premjeros: „Pamatai iš Mindaugo pilies” (rež. Arvydas Lebeliūnas), „Kitų žmonių gyvenimas yra kitų žmonių gyvenimas” (rež. Gildas Aleksa), „Seen” (rež. Andra Kavaliauskaitė, už šį monospektaklį pasiūlyta „Auksiniam scenos kryžiui”), „Laisvės arena” (rež. Albertas Vidžiūnas, Antanas Jasenka), „Zuikis Puikis” (rež. Andra Kavaliauskaitė), „Skrudžo gatvės angelai” (rež. Arvydas Lebeliūnas), parodyti 68 spektakliai Alytuje, 49 trupės spektaklius matė kitų miestų ir miestelių teatro mylėtojai, surengta per 30 edukacinių užsiėmimų, 40 įvairių renginių, pasiekti du – masiškiausio stovėjimo aukštyn kojomis ir greičiausiai rankomis „bėgusio” žmogaus – rekordai.

Teatras nutiesė pažinties ir bendradarbiavimo tiltus į Rumuniją, Sakartvelą, Didžiąją Britaniją, Daniją, Meksiką ir kt.

Gerų vertinimų ir didelio dėmesio sulaukė išaugęs ir tarptautiniu tapęs teatrų festivalis COM•MEDIA, naktinė teatrinių įvykių sesija COM•MOON•A ir nauja programa mažiesiems teatro mylėtojams COM•@. Šiemet jie dar labiau intriguos ir sukurs fantastišką teatrinį rudenį Dzūkijos sostinėje.

Naujų tikslų, užmojų, planų ir svajonių startui pasirengta. Iššūkių netrūksta…

Su Tarptautine teatro diena, mieli teatralai ir teatro mylėtojai!


AMT komunikacija Vida Grišmanauskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *