Skip to content

Paroda skirti kompozitoriui Juozui Karpavičiui

Kviečiame į naują parodą „Kai pavargstu, įsiklausau į senąsias liaudies dainas“ Alytaus kraštotyros muziejuje (Savanorių g. 6), skirtą paminėti kompozitoriaus Juozo Karpavičiaus 90-ąsias gimimo metines.

Visais amžiais žmonės mokė vaikus to, ką jie patys mokėjo: darbo, kultūringo elgesio, tautinių tradicijų puoselėjimo, pagarbos visa kam, kas gera ir dora. Mes turime pavyzdžiais pradėti auklėti vaikus tautine dvasia, kad tradicijos, papročiai ir kultūra taptų jiems gyvenimo poreikiu ir pareiga.“, – taip kalbėjo maestro Juozas Karpavičius, su muzika susipažinęs dar vaikystėje. Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos muzikos technikume prisijaukino birbynę, tačiau neatskiriama jo muzikavimo dalimi buvo ir smuikas. Taip pat maestro puikiai valdė tūbą, klarnetą, saksofoną, kankles, skudučius, skrabalus, pianiną, akordeoną ir kitus instrumentus.

Trisdešimt metų J. Karpavičius vadovavo kaimo kapelai „Dzūkija“, sukūrė kanklių ir skudučių ansamblius, liaudies instrumentų orkestrą. Medvilnės kombinate subūrė dainų ir šokių ansamblį, šiandien žinomą „Varsos“ vardu. Maestro iniciatyva Dzūkijoje buvo rengiamas liaudies dainų ir instrumentinės muzikos konkursas „Dzūkų godos“. Vadovaudamas kolektyvams rasdavo laiko kūrybai: harmonizuota daugybė liaudies dainų, nemažai sukurta instrumentinės muzikos, muzikinių kūrinių dainų ir šokių ansambliams. O kur dar ekspedicijos į kaimus ir liaudies dainų užrašinėjimas!

Alytaus kraštotyros muziejuje atidarytos parodos metu skambėjo žinomiausia J. Karpavičiaus melodija „Dzūkų godos“, kurią atliko Alytaus muzikos mokyklos mokiniai.

Visi apsilankiusieji parodoje galės išgirsti dešimt J. Karpavičiaus kūrinių, susipažinti su vertingiausiais J.Karpavičiaus asmens fondo eksponatais. Paroda veiks iki birželio 11 d.

Galinos Tamošiūnienės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *