Skip to content

Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ Alytuje

Vasario 7 – 8 dienomis su 10-uoju gimtadieniu festivalį „Žiemos ekranai“ galima bus pasveikinti ir Alytuje. Jau nuo sausio 22 d. keliaujantis po Lietuvos kino sales, festivalis skuba įsikurti Alytaus miesto teatro salėje, kviesdamas žiūrovus kartu praleisti prancūziško kino vakarus.

Šių metų festivalio tema subtili bei itin turtinga – į kiną pažvelgsime Moters žvilgsniu. „Žiemos ekranai“ atiduoda pagarbą besisukančioms kino pasaulyje, bet dažniausiai liekančioms kitoje ekranų pusėje – režisierėms, scenarijaus autorėms, operatorėms, ir kitoms kino profesionalėms.

Į Alytų atkeliauja du, labai skirtingi, tačiau puikiai atspindintys prancūzų kino aktualijas filmai: Animacinė juosta „Aja iš Jopugono“ bei Nicole Garcia retrospektyvos filmas „38 liudininkai“.

„Aja iš Jopugono“ – Marguerite Abouet et Clément Oubrerie kūrybos animacinis filmas patiks ir vaikams ir suaugusiems. Šmaikštus žvilgsnis, šį kartą ne į Prancūziją, bet į Dramblio Kaulo Kranto kultūrą linksmins ironiškais juokeliais, autentiška muzika bei paprastais, tačiau iškalbingais personažais. Personažą Aja tikrai atpažins prancūzų kalbą besimokantys alytiškiai.

10-ųjų „Žiemos ekranų“ retrospektyva skirta garsiai prancūzų aktorei ir režisierei Nicole Garcia. Kviečiame atrasti aktorės sukurtą įsimintiną vaidmenį, susimąstyti priverčiančioje režisieriaus Lucas Belvaux juostoje „38 liudininkai“.

Daugiau informacijos apie festivalį – www.ziemosekranai.lt

 

Vasario 7 d. 18 val. Alytaus miesto teatro didžiojoje salėje

38 liudininkai / 38 témoins 38
Režisierius Lucas Belvaux
Vaidina Yvan Attal, Sophie Quinton, Nicole Garcia

Drama
Originalo kalba prancūzų
Subtitrai lietuvių, anglų
2012, 104 min
Prancūzija

Luiza, grįžusi iš komandiruotės Kinijoje sužino, kad jos gatvėje įvyko nusikaltimas. Nė vieno liudininko, visi miegojo. Jos vyras, Pjeras dirbo jūroje. Lyg ir… Policija ir žurnalistai vykdo tyrimą. Vieną naktį Luiza sapnuoja. Sapnuoja kad Pjeras šneka miegodamas. Šneka ilgai. O paprastai juk jis būna toks tylus…
Lucas Belvaux, belgų kilmės režisierius, startuoja kine, kaip aktorius. Vaidinęs Naujojos Bangos grandų juostose – Claude Chabrol „VIštiena su actu“ ir Jacques Rivette „Vėtrų kalnas“, 90–ųjų pradžioje Lucas Belvaux pradeda režisieriaus karjerą.

 

Vasario 8 d. 18 val.  Alytaus miesto teatro didžiojoje salėje

Aja iš Jopugono / Aya de Yopougonaja
Režisieriai Marguerite Abouet, Clément Oubrerie

Animacija
Originalo kalba prancūzų
Subtitrai lietuvių, anglų
2013, 84 min
Prancūzija
N-7

7-asis dešimtmetis, Dramblio Kaulo Krantas. 19-metė Aja gyvena Jopugone, vadinamame Jop Sičiu, „kaip iš Amerikos“. Ji kremta mokslus, leidžia dienas su šeima, ir geriausiomis draugėmis – Adžua ir Bintu. Net ir tėvams prižiūrint, merginos visada randa būdų pasilinksminti. Viskas pakrypsta kita linkme, kai Adžua netikėtai pastoja. Ką daryti?

„Aja iš Jopugono“ yra jau antrasis animacinis „Autochenille Production“ filmas. Kompaniją įkūrę Joann Sfar ir Clément Oubrerie kuria animacinius filmams, grafinių romanų adaptacijas. „Aja iš Jopugono“ buvo nominuotas Ansi ir Kabūro filmų festivaliuose bei apdovanotas „Cezariu“ 2014 m.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *