Skip to content

Į biblioteką užsuko literatūrinis-muzikinis traukinys

Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje startavo intriguojančių literatūrinių-muzikinių renginių ciklas „Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“. Alytuje žada apsilankyti nemažas būrys įdomių šiuolaikinės literatūros kūrėjų, atstovaujančių skirtingoms kartoms. Specialiai šiam renginių ciklui dizainerė Vaidilė Gailienė sukūrė ir bibliotekos salėje įkurdino stilizuotą traukinio kupė. Pro butaforinio vagono langus galima įžvelgti simbolinį Alytaus gatvių atspindį – per keletą dešimtmečių įvykusį miesto pokytį.

Pirmajam renginiuiorganizatoriai parinko istorinių romanų temą, tad pro Alytų „važiuojančiame“ traukinyje šįkart pritikodu įdomūs svečiai – rašytojai Saulius Šaltenis ir Regimantas Dima. Šie kūrėjai alytiškiams pristatė savo naujausias knygas. Prozininkas, dramaturgas ir publicistas Saulius Šaltenis romane„Žydų karalaitės dienoraštis“ gvildena skaudžias holokausto realijas. Debiutuojantis istorinių detektyvų autorius Regimantas Dima pirmajame savo romane „Vilniaus plovas“ pasakoja apie iki šiol mažai atskleistus, tačiau įtakingus mūsų tautos didvyrius.

Traukinio pakeleivių pokalbio gijas sumaniai mezgė diskusijos kuratorė Jurgita Ludavičienė- menotyrininkė, leidyklos „Tytoalba“ užsienio literatūros skyriaus vadovė. Pristatydama renginio svečius, ji teigė, kad sunku būtų sugalvoti skirtingesnių autorių. Pasak J. Ludavičienės, Saulių Šaltenį drąsiai galima vadinti gyvuoju literatūros klasiku, o Regimantui Dimai dar nesunkiai „prilimpa“ kūrybinės jaunystės marškinėliai, nes jis teišleidęs dvi knygas: vieną – elektroniniu, kitą – popieriniu pavidalu. Šie autoriai rašo apie visiškai skirtingus dalykus, naudodami visiškai skirtingas išraiškos priemones.

Tačiau abu autorius vienija gilus, nepaviršutiniškas požiūris į istorinę atmintį. „Mes patys gyvename istorija – dabartinė akimirka tuoj taps istorija… Iš tos istorijos mes visi atėjom – mes niekur nuo to nepabėgsim – turim tą priimt“ – renginyje rutuliojo mintį Saulius Šaltenis.

Sugretindamas abu romanus („Žydų karalaitės dienoraštį“ ir „Vilniaus plovą“), Regimantas Dima teigė, kad ir ten, ir ten herojai gyvena nežmoniškomis sąlygomis. „Man įdomu, iš kur atsiranda politikos genijai, iš kur atsiranda tas noras pakeisti istoriją. Tai – neįtikėtini žmonės. Čia psichoterapijos vadovėlis, nes pagrindinis herojus jau 15-os metų buvo nuteistas mirties bausme, o paskui dar tiek daug nuveikė iki savo 30-mečio (tiek jam, vis dėlto, buvo lemta gyventi). Tai pavyzdys šiuolaikiniam verslininkui, kad nugalėtų pesimizmą ir paimtų pavyzdį, kaip atkakliai reikia veikti.“ – samprotavo R. Dima.

Daug klausimų traukinio svečiams parengusi ir uždavusi J. Ludavičienė galiausiai padarė išvadą, kad tarp šių dviejų autoriųesą daugiau paralelių, negu iš pat pradžių buvo galima pamanyti.

Alytaus publiką, dalyvavusią šioje neįprastoje kelionėje literatūriniu traukiniu, kiekvienoje stotelėje apgaubdavo muzikos garsai – gyvos ir išraiškingos charizmatiškojo multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio improvizacijos suteikė tik dar daugiau peno skriejančioms mintims.

Renginyje kalbėjusi mero pavaduotoja Valė Gibienė padėkojo garbingiems svečiams, jog jie geležinkelio trasą pasuko pro Alytų ir palinkėjo nebūti tik atsitiktiniais, laikinais mūsų miesto renginių traukinio pakeleiviais.

Nekantriai lauksime renginių ciklo „Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“kito etapo, kuris alytiškiams tikrai neleis panirti į rudeninę melancholiją.

Projektą remia:

Alytaus miesto savivaldybė,

Lietuvos kultūros taryba.

Jūratė Čėsnaitė

12 13 14 15 16 17 18 19 20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *